De groeivertraging van de Europese economie lijkt uitzender Randstad parten te gaan spelen.  Randstad heeft in het derde kwartaal vooral te maken gehad met een neergang in met name de industrie en aanverwante sectoren.

Vooral de Duitse tak van de uitzender zag de omzet per werkdag fors terugvallen, zo bleek dinsdag uit een handelsbericht. Maar ook in Nederland gaat het minder.

De omzet per werkdag liep voor Randstad als geheel terug, op autonome basis met 2,5 procent. Overnames compenseerden dat een klein beetje en extra werkdagen in het kwartaal ten opzichte van een jaar eerder deden de rest. Daardoor bleef de totale omzet uiteindelijk stabiel op een kleine 6,1 miljard euro.

Vooral in Duitsland daalden de opbrengsten per werkdag van Randstad fors, met 14 procent. Eerder gaf het bedrijf al te kennen te lijden te hebben van de teruggang in de auto-industrie.

Afgelopen week verlaagde de Duitse regering de verwachting voor de economische groei in 2020 flink verlaagd. De grootste economie van Europa rekent nu op 1 procent groei dit jaar, waar bij de vorige raming nog werd gerekend op 1,5 procent.

Het ministerie van Economische Zaken van Duitsland wijt de teruggeschroefde prognose aan de afzwakkende wereldwijde vraag, de Brexit en de aanhoudende handelsoorlog. De verwachting is overigens wel een verbetering ten opzichte van de groei dit jaar. Die komt naar verwachting uit op 0,5 procent, gelijk aan de vorige raming.

Met name de Duitse industrie heeft meer en meer te lijden van de handelsoorlog. De toename van protectionistische maatregelen drukt op de Duitse export, waardoor de vraag naar Duitse producten afneemt.

Ook in Nederland ziet Randstad krimp omzet

Voor Randstad was de krimp in Duitsland het sterkst merkbaar. Maar ook in andere Europese landen ging het minder. In Nederland daalde de omzet per werkdag in het derde kwartaal met 5 procent. In de Verenigde Staten was sprake van een lichte daling van de omzet per werkdag met 1 procent.

Buiten Noord-Amerika en Europa wist de uitzender nog wel te groeien. Onder meer in Japan, China, India en Latijns-Amerika zat de omzet stevig in de lift. Wereldwijd ziet de bestuurder dan nog "ruimschoots voldoende" groeimogelijkheden.

De nettowinst kwam uit op 140 miljoen euro. In dezelfde meetperiode een jaar eerder was dat nog 190 miljoen euro. De brutowinstmarge viel wel hoger uit dan in het derde kwartaal van 2018. Randstad verwacht dat de omzetkrimp zich in het huidige kwartaal voortzet.

Analisten toch niet ontevreden over Randstad

Analisten van KBC Securities wijzen erop dat de resultaten niet tegenvallen, gelet op de omstandigheden van de neergang in de autosector en tegenwind in met name de industrie in Duitsland. In Duitsland en Frankrijk is het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) beter dan in het tweede kwartaal. Ook in Nederland was dat zo, maar daar had KBC meer van verwacht.

De winstmarge van Randstad bood voor analisten aanleiding tot positiviteit. Die viel, geholpen door valuta-effecten, hoger uit. Ook de vrije kasstroom was aanzienlijk, wat aangeeft dat Randstad weerbaar is tegen economische tegenspoed.

KBC heeft een hold-advies voor Randstad met een koersdoel van 46 euro. Het aandeel van de uitzender stond dinsdag na ruim een kwartier handelen vrijwel vlak op 47,52 euro.

LEES OOK: Nederland is de meest concurrerende economie van Europa – en streeft Duitsland en Zwitserland voorbij